Privatizacija: pretnja za radna prava i životni standard

Foto: Marko Miletić / Mašina

Foto: Marko Miletić / Mašina

U sredu od 19h, u Studentskom kulturnom centru Kragujevca portal Mašina organizuje javni razgovor o posledicama privatizacije i borbama koje se vode protiv tih procesa.

Iako često možemo čuti kako je „sve već prodato“ radnici i radnice u preostalim preduzećima u državnom vlasništvu mogu posvedočiti da to nije tako, veliki broj njih i dalje vodi bitke protiv privatizacije. A te borbe se vode sa znanjem o prethodnim iskustvima privatizacije koja pokazuju da ona predstavlja najveću pretnju za radna prava i životni standard ljudi.

Današnji proces privatizacije, koji uglavnom podrazumeva sektor javnih dobara i usluga, vodi se nešto suptilnijim, ali jednako štetnim metodama. Tako će i na razgovoru biti reči o privatno-javnim partnerstvima, autsorsingu, rasparčavanju velikih sistema i zakonu o radu koji podstiče kratkoročne ugovore i rad preko agencija.

U okviru razgovora osvrnućemo se na štetnost ovih procesa kao i na mogućnosti borbe protiv njih, za šta će nam poslužiti dva nedavna primera lokalnih borbi – „Zastava“ namenska industrija i Radio televizija Kragujevac.

Na tribini će učestvovati Katarina Jakovljević iz Sindikalne organizacije Zastava oružje, Goran Antonijević bivši predsednik sindikata „Nezavisnost“ RTK, novinarka Mašine Katarina Antonić i Andraš Juhas kourednik Mašine.

Program je organizovan uz podršku fondacije Roza Luksemburg.

M.M.

Preporučujemo

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE

donirajte