Između partijske kontrole i tržišne parole: kultura, obrazovanje, mediji

Foto: Marko Miletić / Mašina

Foto: Marko Miletić / Mašina

U sredu od 19h, u Gradskom kulturnom centru Užice portal Mašina organizuje javni razgovor o kulturnim i obrazovnim politikama u Srbiji, kao i o ulozi medija u odnosu na te oblasti.

U javnosti možemo primetiti pojačanu aktivnost vlasti po pitanju ključnih institucija kulture. Međutim, mere štednje i dalje sa sobom nose posledice za one, mnogo manje vidljive i za vladajuću elitu manje značajne institucije – poput smanjivanja kapaciteta i gašenja biblioteka, kulturnih centara, lokalnih medija.

U kakvoj su vezi institucionalne i političke promene u polju kulturnih i obrazovnih politika koje se donose odozgo, kakvo je stanje na terenu, u „perifernim“ krajevima Srbije, i konačno, koja je uloga medija – koji se gase, privatizuju i/ili komercijalizuju – u svemu tome? – su pitanja o kojima će se na tribini govoriti.

U razgovoru učestvuju: Ružica Marjanović (festival Na pola puta, Užice), Slađana Petrović Varagić (NFC Filmart, Požega), Miloš Janković (portal Mašina, magazin Lice ulice, Beograd). Moderacija: Vida Knežević (portal Mašina, Kontekst kolektiv, Beograd).

Program je organizovan uz podršku fondacije Roza Luksemburg.

Preporučujemo

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE

donirajte