Sindikat Nezavisnost: „Političke promene bez socijalnih su tek promene garnitura na vlasti“

Članovi "Nezavisnosti" tokom Prvomajskog protesta u Beogradu; Foto: Matija Jovanović / Mašina

Članovi “Nezavisnosti” tokom Prvomajskog protesta u Beogradu; Foto: Matija Jovanović / Mašina

U svom jučerašnjem saopštenju Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ su izneli podršku građanskim protestima koji se dešavaju u Srbiji.

Na protestima vidljiva parola da nećemo da budemo jeftina radna snaga govori o sazreloj svesti da pristati na život na nivou pukog preživljavanja nije dostojno čoveka, saopštava „Nezavisnost“.

Ovaj sindikat smatra i da borba za odbranu slobodnih i fer izbora i nezavisnih medija i institucija iziskuje „smanjivanje enormnih nejednakosti, rast zarada i sigurnog i dostojanstvenog rada“.

Neophodna je izmena „antiradničkog Zakona o radu“ i da se „oživi sada blokirana praksa kolektivnog pregovaranja“, što UGS Nezavisnost ispostavlja kao zahtev prema svim političkima akterima.

Istovremeno, poručuju da se protive raspisivanju vanrednih izbora. Kao razlog za to navode da su redovni izbori već sledeće godine, odnosno da „sam izborni sistem i pravila treba ozbiljno reformisati“.

Protesti poznati pod nazivom 1 od 5 miliona organizuju se svake subote od 8. decembra prošle godine. Najmasovniji su u Beogradu ali se održavaju i u drugim gradovima.

A.J.

Preporučujemo

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE

donirajte